Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΚΙΝΗΣΗ είναι η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ του ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Πιστεύουμε πως η σημερινή Παγκόσμια οικονομική κατάσταση είναι κατευθυνόμενη και έχει να κάνει με την ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ.
Έχει σχεδιαστεί πολλά χρόνια πριν και εφαρμόζεται λίγο – λίγο από την πτώση των διδύμων πύργων και μετά, έτσι συμπεραίνουμε πως τα χειρότερα δεν τα είδαμε.
Αν αυτό το σκεπτικό ισχύει τότε βρισκόμαστε σε ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ.

Σκεφθείτε λίγο από πού μπορεί κανείς να αντλήσει σήμερα χρήματα; Ποια είναι η μοναδική πηγή ροής χρήματος στις αγορές; Στρατιωτικά τι θα κάνατε για να χτυπήσετε καίρια τον εχθρό; Μήπως θα χτυπάγατε την μοναδική πηγή ανεφοδιασμού που έχει; Στην περίπτωση μας τις τράπεζες; Αλήθεια αν κατέρρεαν οι τράπεζες διεθνώς πως θα ήμασταν την επόμενη μέρα;
Πολλοί θα τρέξουν να πουν αυτά είναι Σενάρια Επιστημονικής Φαντασίας ίσως αλλά ας προσέξουμε λίγο τα παρακάτω γεγονότα.

Η επόμενη παγκόσμια οικονομική κρίση έχει ήδη ξεκινήσει
Δεν ήταν ανάγκη να περιμένουμε τον Dow Jones να φθάσει στις 10.000 μονάδες. Ήταν ξεκάθαρο ότι οι μετοχικές αγορές αρχίζουν εκ νέου να μοιάζουν με φούσκα. Επιφανειακά η κατάσταση είναι παρόμοια με το 2003 και το 2004 όταν οι προηγούμενες φούσκες στις πιστώσεις, στη στεγαστική αγορά, στα εμπορεύματα και στις μετοχικές αγορές είχαν αρχίσει να διογκώνονται, βοηθούμενες από τα χαμηλά επιτόκια και από την έλλειψη πληθωρισμού. Όμως, η τρέχουσα φούσκα θα σκάσει πιο νωρίς από τις προηγούμενες.

Πώς γνωρίζουμε ότι πρόκειται για φούσκα;
Στα μέσα Σεπτεμβρίου, εάν κάποιος εξέταζε τους παράγοντες, θα κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η αμερικανική αγορά είναι υπερτιμημένη από 45% έως και 60%.
Σε πλήρη, όμως, αντίθεση με το τι συνέβαινε πριν από μία 5ετία, οι κεντρικές τράπεζες έχουν σήμερα έναν διττό ρόλο:
Α) Την άσκηση της νομισματικής πολιτικής αλλά και
Β) Τη στήριξη της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Οι δύο αυτοί στόχοι, όμως, αλληλοσυγκρούονται ή τουλάχιστον αυτό μπορεί να συμβεί.

Στην Ευρώπη, υπό κανονικές συνθήκες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα είχε προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων.
Δεν τον πράττει τώρα καθώς δεν θέλει να καταστρέψει το εύθραυστο τραπεζικό σύστημα, το οποίο εξαρτάται από αυτήν για να παραμείνει ζωντανό.
Σημειώστε πως το ίδιο ισχύει, σχεδόν, σε κάθε γωνιά της υφηλίου. Πριν προχωρήσει σ’ αυτήν την κίνηση θα προσπαθήσει ή ίδια να τις αντικαταστήσει κεντρικά, πρώτα όμως ή θα ενωθούν σε μια οι δύο μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη. Ή Ίσως στον κίνδυνο πτώχευσης της μιας θα ενωθεί κάτω από την άλλη.
Έχει ξεκινήσει πιλοτικά ή απ’ ευθείας χρηματοδότηση σε μεγάλες επιχειρήσεις παρακάμπτοντας τις εμπορικές τράπεζες με πρόφαση φθηνότερο χρήμα αλλά επιλεκτικά.

Η τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας μπορεί να τροφοδοτήσει δύο σενάρια:
Α) Στο πρώτο οι κεντρικές τράπεζες θα αρχίσουν να αποσύρονται από τα έκτακτα μέτρα στήριξης κάποια στιγμή εντός του 2010, οδηγώντας σε πτώση τις αποτιμήσεις των ριψοκίνδυνων τοποθετήσεων.
Β) Στο δεύτερο σενάριο οι κεντρικές τράπεζες αποφασίζουν να μην αλλάξουν πολιτική και να διατηρήσουν την τρέχουσα κατάσταση για όσο κριθεί αναγκαίο. Με αυτόν τον τρόπο, όμως, θα οδηγήσουν σε καταστροφή μία πολύ σημαντική αγορά: τα ομόλογα.


Με άλλα λόγια, ο κίνδυνος θα εμφανιστεί ό,τι και να πράξουν οι κεντρικές τράπεζες.
Η όλη κατάσταση μοιάζει με το να περπατά κάποιος στην άκρη ενός επικίνδυνου γκρεμού, όπου σε όλες τις πλευρές του υπάρχει το χάος.
Από όσο είμαι σε θέση να ξέρω, δεν υπάρχει όμορφος και κυρίως ανώδυνος τρόπος για να πέσει κάποιος στον γκρεμό…

ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΟΧΘΗ ΤΟΥ ΑΤΛΑΝΤΙΚΟΥ
Το θέμα είναι ότι οι Αμερικανοί πολίτες δεν θα ανεχτούν για πολύ να ξετινάξει η Συνωμοσία της Wall Street" τους επενδυτές και τους φορολογουμένους.
Οικονομικοί αναλυτές αναφέρουν ό,τι: Η Wall Street έχει γίνει πλούσια, φορτώνοντάς μας βουνά από χρέη, που θα βαραίνουν πολλές γενιές ακόμα.
Γι’ αυτό και ο αρθρογράφος του MarketWatch περιμένει ένα μεγάλο ξεκαθάρισμα, μία δεύτερη Αμερικανική Επανάσταση.
Περιμένει το "Μεγάλο Κραχ 2" ίσως κοντά στο 2012 και αμφιβάλλει ότι οι Αμερικανοί φορολογούμενοι θα καθίσουν παθητικοί για άλλη μία φορά, όπως έκαναν το 1930, το 2000, πέρυσι και πρόπερσι.
Την επόμενη φορά, οι ψηφοφόροι θα αντιγράψουν μία σελίδα της Ιστορίας που αφορά σε προηγούμενες επαναστάσεις στις αποικίες της Αμερικής, της Γαλλίας, της Ρωσίας.
Θα ξεσπάσει μια πανίσχυρη καταιγίδα μαζικής διεθνούς πιστωτικής κατάρρευσης, που θα γκρεμίσει τη Wall Street και το σκιώδες κεντρικό τραπεζικό σύστημα το οποίο για να προφυλαχθεί θα περάσει στον έλεγχο της επόμενης κεντρικής τράπεζας δημιουργώντας παγκοσμίως την ΥΠΕΡ ΤΡΑΠΕΖΑ Και οι παράπλευρες απώλειες θα είναι μαζικές και ευρύτατες.

ΤΑ 5 ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ
Είναι ένας κύκλος, που μπορεί εύκολα να αναλυθεί σε πέντε στάδια, όπως τα ορίζει ο ιστορικός οικονομίας κ. Charles Kindleberger:

1. Μετατόπιση: " των οικονομικών συνθηκών. Μήπως Ισχύει;
2. Ευφορία: "Δημιουργείται μια αυτοτροφοδοτούμενη διαδικασία ροής χρήματος. Μήπως Ισχύει;
3. Μανία και φούσκα: "Οι προοπτικές για εύκολα χρηματιστηριακά κέρδη προσελκύουν ότι έχει απομείνει από επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων και των εμπορικών τραπεζών οι οποίοι με τη σειρά τους ενεργοποιούν τα συστήματα που θέλουν να τους ρουφήξουν τα χρήματά τους. Μήπως Ισχύει;
4. Κατάθλιψη: Οι επαΐοντες αντιλαμβανόμενοι ότι τα κέρδη δεν υπάρχει περίπτωση να στοιχειοθετούν στις νέες, εξωφρενικές αξίες που έχουν δημιουργήσει αρχίζουν να ρευστοποιούν κέρδη. Η Wall Street βιώνει ξανά το 2007 - 2008. Μήπως Ισχύει;
5. Μετάπτωση ή απαξίωση: Οι τιμές των ενεργητικών πέφτουν, οι μη επαΐοντες ποδοπατιόνται στις εξόδους και η φούσκα σκάει. Το άγριο 2008 επαναλαμβάνεται το 2010 και το 2011. Μήπως θα Ισχύσει;

Ποιος είναι ο ένοχος; Κατά τον κ. Ferguson, η Κεντρική Αμερικάνικη Τράπεζα Federal Reserve: Αν δεν δημιουργηθεί εύκολη πίστωση, δεν μπορεί να δημιουργηθεί φούσκα. Γι’ αυτό και τόσο πολλές φούσκες έχουν τις ρίζες τους στις αμαρτίες και στις παραλείψεις των κεντρικών τραπεζών. Γι’ αυτό και η επόμενη φούσκα είναι πρακτικώς βέβαιη:
Διότι υπάρχει η έκρηξη χρεών 23,7 τρις. δολ. της Ουάσιγκτον και γι΄ αυτό απαξιώνει το δολάριο με το συνεχές τύπωμα νέου χρήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: